Въпреки редовните почиствания на дома през уикенда, много места остават забравени от нас и след време се превръщат в зловещото царство на болестотворните организми. Ако пропускате важни обекти, които също имат нужда от регулярно освежаване, това не ви прави лоша домакиня. На фона на днешното динамично ежедневие и безкрайните отговорности вероятно е нормално да сте малко разсеяни, дори когато се отнася до чистотата на дома. И все пак, добре е при всяка възможност да се провеждат основни почиствания на дома, които се простират далеч извън обсега на пода и прозорците.

 

Скритите опасности

Едно от най-често пренебрегваните места вкъщи е матракът на леглото. И това пренебрегване води не до само неприятни усещания, но и огромен риск за здравословното състояние на всички членове на домакинството. А ако можете да рискувате своето собствено здраве, то едва ли бихте искали да застрашите това на децата си.

Доказано е, че повечето матраци съдържат бактерии, гъбички и прахови акари в количества, които са на потенциално опасни нива. Обикновено матракът е дом и на средно 1,4 килограма мъртви кожни клетки. Всичко това идва в допълннеие към неприятните петна, оставени от пот, кръв и урина, които се вграждат в тъканта на вашия матрак. Излагането на всички тези нехигиенични остатъци и микроорганизми може да доведе до кожни алергии, сенна хрема или сериозни респираторни заболявания като астма.

Цялата тази мръсотия може да бъде причина също за проблеми със синусите, лош сън, хронично главоболие, възпалени очи, депресия и постоянна умора.

 

Промяната след почистването

Предвид изброеното, вероятно вече не гледате на матрака си със същите очи и бихте искали да го почистите в дълбочина възможно най-скоро. Вижте накратко какви ще бъдат ползите, ако решите да инвестирате следващата неделя в освежаване на цялото спално помещение.

По-качествен въздух в спалнята

Средностатистическият човек се нуждае от 8 часа сън на денонощие, което се равнява на 1/3 от живота. Това ви дава много добра причина да поддържате здравословно качество на въздуха в спалнята си. Когато сте в леглото си през нощта, из цялата стая се носят фини прахови частици от матрака, които вие и любимите ви хора вдишвате. Те водят до понижено качество на въздуха в помещенията, което пък причинява здравословни проблеми като болно гърло, кашлица, дразнене на очите, кихане, задръстване на горните дихателни пътища и слабост.

Справяне с алергиите

Акарите живеят главно в матраците и те са много разпространена причина за алергични проблеми, включително астма, екзема и ринит. Ето защо лекарите препоръчват както на пациентите с алергии, така и на напълно здравите хора, редовно почистване. Ясно е, че намаляването на контакта с алергените може да намали алергията, която понякога води до критични и животозастрашаващи реакции.

Спокойствие

Наличието на чист матрак у дома може да ви помогне да си почивате по-лесно с по-голямо спокойствие. Приятно е да знаете, че не спите върху мебел, пълна с килограми прахови частици, мъртви кожни клетки, микроби и акари. Качественият нощен сън помага за подобряване на емоционалното състояние и физическото здраве, така че чистият матрак е пряко свързан не само със съня, но и с вашето цялостно благополучие.

 

Как да почистим

Знанието за правилното почистване ви гарантира по-добър живот и трябва да положите малко повече усилия от това просто да пуснете прахосмукачката. Преди да започнете почистването, свалете спалното бельо. Изперете и изсушете подложката на матрака, след това чаршафите и накрая всички завивки. Първо проверете етикетите на производителя и използвайте настройката с възможно най-висока температура на пералнята и сушилнята, тъй като топлината ще убие зловредните организми.

Когато пристъпите към същинското чистене, е добре първо да включите прахосмукачката и старателно да оберете прахта по матрака. Започнете от върха и се спуснете към най-трудните за достъп места. След това трябва да дезодорирате със сода за хляб. Макар че обикновено не усещаме личните си телесни миризми, с течение на времето потта може да се натрупа в ужасяващи количества и да доведе до изключително неприятен аромат. За да се справите с това, поръсете добре със сода за хляб и леко разтрийте с четка, така че тя да достигне до сърцевината на матрака. Нека престои така за около 10 минути, преди да продължите към следващата стъпка.

След това съберете содата за хляб с помощта на прахосмукачката. Време е да третирате петната, за които може да приложите професионален препарат или да приготвите домашна смес от водороден прекис и течен сапун. Има доста рецепти за почистване, така че лесно ще намерите най-удобната и подходяща за вашия дом. След като нанесете сместа върху петната, я оставете да изсъхне, преди да я отстраните. Отново е време да почистите остатъците от препаратите с прахосмукачка.

Разбира се, трябва да почистите и двете страни на матрака. Ето защо, когато приключите с горната част, го обърнете и повторете стъпките, които вече споделихме с вас. Хубаво е да защитите матрака по някакъв начин, тъй като почистването му е трудна задача. Можете да използвате различни протектори, които ще попречат на мръсотията да навлиза навътре в тъканта.

Все пак, ако петната са упорити и се съмнявате в способността си да ги изчистите по правилния начин, можете да се обърнете към професионална фирма за почистване. Това е чудесен начин да се убедите, че обитавате безопасно жилище и получавате качествен сън. Факт е, че заниманието не е никак леко и имате пред себе си чувствителни тъкани, които трябва да бъдат обработвани много внимателно. Ако се свържете с професионална фирма за тази цел, вероятно ще бъдете по-доволни от крайния резултат, отколкото ако опитате да свършите всичко сами.

Дайте си нещо добро

Истина е, че домът, който така обичате, понякога крие неподозирани опасности. Ето защо имате огромната отговорност да се грижите както за своето здраве, така и за доброто състояние на хората, с които споделяте живота си. Дори една невинна на пръв поглед мебел може да се окаже враг и причинител на редица болести, особено за децата, чийто имунитет не е така силен.

Ако е вярно, че вашият дом е вашата крепост, то би следвало да я подсигурите така, че да се чувствате максимално щастливи и спокойни в нея. Вие и вашето семейство заслужавате най-доброто. Цената за трудното почистване, която трябва да заплатите, е нищо, в сранение с дискомфорта, който бихте могли да изпитате за вашето здраве. Струва си да опитате да почистите или да се обадите на професионалисти, които знаят как да свършат работата си перфектно. Изпитайте радостта от чистия дом!

Позвънете сега 0898228193

 

 

Запитване за Цени
Позвънете
Специална цена почистване на дивани и мека мeбел:

25 лева на диван

   

 Позвънете на телефон : 0898228193

 

затвори