С какво да изчистим тапицерията на дивана?

Почистването на тапицерията на дивана и креслата е особено важно, когато имате деца и/ или домашни любимци. Освен ако нямате свалящи се защитни калъфи, които да перете в пералнята, почистването и освежаването ще трябва да бъдат направени на ръка. Добрата новина е, че можете да свършите тази задача с подръчни материали, които се намират във всеки дом.

– За подготовката на почистването отстранете повърхностните замърсявания като косми и прах, използвайки прахосмукачка.

– Разтворът за премахване на петна зависи от типа материя, както и от какво е петното. За общо освежаване на тапицерията можете да използвате: хладка вода, равно количество веро и оцет.

– Разбъркайте добре до получаването на голямо количество гъста пяна.

– Вземете с парцал (най-добре бял или светъл цвят, който няма да пусне боя) от пяната и намажете хубаво мястото на тапицерията, което искате да освежите.

– Можете да използвате четка с мек косъм при по-замърсени повърхности, с която да изчеткате петната.

– Почистете сместа от тапицерията с навлажнен с хладка вода парцал. Изберете материя, която абсорбира бързо и може да попие голямо количество течност.

– Почиствайте, като бършете в една и съща посока.

– Оставете да изсъхне, като е желателно това да стане възможно най-бързо, за да не останат петна от влага. За тази цел можете да използвате вентилатор.

Други методи за освежаване на тапицерията включват натриване с водка, която отстранява и петна, сода бикарбонат, употреба на парочистачка или на съответните препарати, които могат да бъдат намерени на пазара, като избраният метод ще зависи от степента на замърсяване.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *