Сред най-популярните трикове за лесната поддръжка на килима у дома е използването на гореща вода. Все по-често на пазара се появяват уреди, които използват горещата пара, за да премахнат упоритите петна. Резултатите обикновено са добри, но са в пряка зависимост както от качеството на използвания продукт, така и от степента на замърсяване на килима.

Друга интересна техника е почистването със сняг. Килимът се поставя с лицевата си част върху дебел слой сняг след което внимателно се изчетква. Дори да изглежда като обикновена и не обещаваща техника, прането на килима през зимата дава повече от неочаквано добри резултати.

Ако след пране шарките на килима сякаш избеляват, техният цветови контраст може лесно да се възвърне. Това се постига чрез накисване на гъба в етилов спирт и нанасяне на разтвора върху килима.

Традиционен начин за почистване на петна е сапуненият разтвор, но нетрадиционен е чрез сода бикарбонат. Този лесен трик не изисква никакво физическо натоварване. Подходящ е за всеки, който иска да е чисто, но не обича да чисти. Действието на содата е бързо, тъй като е неутрален и мек абразив. Може лесно да изчиства всякакъв вид повърхности без да ги драска. Содата се разпръсква върху петното, престоява едно денонощие и на следващия ден се отстранява с прахосмукачка.

Алтернатива на перилните препарати е разтвор на оцет във вода в съотношение 50:50 с добавена сода за хляб. При по-упорити петна, когато трябва по-агресивно третиране на килима, се препоръчва накисването на килима в разтвор на една супена лъжица амоняк в един литър вода. След като престои няколко часа, килимът се изтърква и изплаква с вода и оцет.

Триковете за грижа за килима в домашни условия са много. Важно е всеки да е добре информиран за това какво да прилага и какво не върху материята, за да има задоволителен краен резултат.

Запитване за Цени
Позвънете
Специална цена почистване на дивани и мека мeбел:

25 лева на диван

   

 Позвънете на телефон : 0898228193

 

затвори